• Boží ochrana a vedení

    Žalmy 139:1-8  Hospodine, zkoumáš mě a znáš mě. Víš o mně, ať sedím nebo vstanu, zdálky je ti jasné, co chci dělat. Sleduješ mou stezku i místo, kde ležím, všechny moje cesty jsou ti známy. Ještě nemám slovo na jazyku, a ty, Hospodine, víš už všechno. Sevřel jsi mě zezadu i zpředu, svou dlaň jsi položil na mě. Nad mé chápání jsou tyto divy, jsou nedostupné, nestačím na to. Kam odejdu před tvým duchem, kam uprchnu před tvou tváří? Zamířím-li k nebi, jsi tam, a když si ustelu v podsvětí, také tam budeš.

     Zdálo se mi někdy nesnadné k víře, že by mohl Pán Bůh mít takový přehled o nás lidech, kterých je na zemi zhruba 5 miliard. Že by o každém věděl, sledoval naší cestu, dokonce ví o místě kde ležím, čteme zde dokonce, že všechny moje cesty jsou mu známy, dokonce ještě nemáme slovo na jazyku  a Hospodin už všechno ví. Dlouho to zkušenost žalmistova byla nad naše  pomyšlení. A to nejen proto, že nás je tak mnoho na zemi, ale i proto,  že my často měníme cíl své cesty. Žalmista vystihnul dobře naše rozpaky. Říká: „Nad mé chápání jsou tyto divy, jsou nedostupné nestačím na to.“v. 6.

     Vzpomněl jsem si na tento žalm letos o dovolené. Jel jsem do Dolan a do Prahy a použil jsem takový nevelký přístroj, kterému se říká GPS. Ani nevím, co vlastně přesně ta zkrátka znamená.  Nyní už GPS běžně používají řidiči. Na tomto přístroji si nastavíte cíl své cesty, město, ulici i číslo domu. A na malé obrazovce se vám ukazuje cesta, po které jedete, křižovatky, ke  kterým se blížíte, směr kterým máte zahnout. Navíc ta GPS na vás mluví. Říká např: „Zahni doprava, pak jeď 200 metrů a první odbočkou zahni do leva.“ Když neodbočíte správně, tak vás to upozorní a řekne: „Co nejdříve zastav o otoč se a jeď zpátky.“ Zahni do ulice, která se jmenuje Zelená. Zastav, jsi na místě.“

     Byl jsem šokovaný, co všechno ta GPS umí. Můžete si zvolit cestu, která je nejkratší. Jel jsem do Prahy,  zvolil jsem si nejkratší trasu a byl jsem najednou překvapený, že mně to vede do lesa a po polních cestách. Musel jsem proto přeprogramovat své zadání, aby ta cesta byla co nejrychlejší, ne nejkratší. Zeptala  se mne ta GPS, zda  chci  jet po dálnici? Mám,-li zaplacenou dálniční známku   A podobně.

     Nevím, jak ta GPS navigace pracuje, jak je možné, že je schopná zároveň radit tisícům aut nebo motocyklistů nebo cyklistů na cestě.

     Když takto nás mohou sledovat lidé, nemohu se už vůbec ale vůbec divit, že totéž umí a uměl mnohem dříve Pán Bůh. Jestliže máme jeho ducha, a jsme ve spojení s ním, pak nás jeho slovo také občas zastaví a řekne nám: „Zastav, jsi na špatné cestě, obrať se a jdi zpátky . Udělej to nebo ono. Pozor na nebezpečí.“ To činí jeho slovo, které k nám v pravou chvíli promlouvá. Někdy dokonce uslyšíme jeho hlas, který nás osloví v konkrétní situaci. Pozor, hrozí ti nebezpečí, uhni se stranou.

     Četl jsem nedávno knihu, která se jmenuje Hanzi. Vydalo to nakladatelství Apoštolské církve. Ta kniha je zajímavá z mnoha hledisek. Popisuje např. anexi Sudet, jak ji vnímali sudetští Němci. Je to příběh německého děvčete z chudé rodiny, která byla přesvědčena o tom, že to Hitler myslel s nimi dobře. Samozřejmě, že nevěděla  nic o koncentračních táborech a podobných věcech. Popisuje však také situaci na konci války. Teror, který pro ně začal ze strany Čechů a hlavně také Rusů. Jak znásilňovali ženy děvčata a vyháněli z jejich domovů. Nějakou dobu pracovala skupina německých  děvčat na jednom statku a správce statku na ně zval ruské vojáky, aby je znásilňovali. Jednou v noci uslyšela hlas, který ji řekl, vstaň a uteč se svými družkami za vesnici a schovejte se do stohu. To mne trochu překvapilo, že by takový hlas mohla slyšet. Ale vzpomněl jsem si na GPS. Když to dovedou lidé, tím spíše to dovede  Pán Bůh. Že nás dopředu varuje. A sotva utekly, přijela celá skupina Rusů, kteří je hledali, ale té moci je už nenašli. Dříve se schovávali do slámy na statku, teď Rusové bajonety začali slámu divoce propichovat. Jen tak si zachovali život, že poslechli Boží hlas.

     Popisuje pak útěk do Německa a přes ruskou zónu do americké zóny. Tam narazí na americké vojáky a je překvapena, že oni se chovají naprosto jinak než američtí vojáci.  Že jim poskytli ubytování a stravu bez postranních úmyslů apod.

     ——————————————————————————-

     Děkujme Pánu Bohu za jeho ochranu nejen na cestách, ale po celý život. My tu čteme:
    „Sevřel jsi mne zezadu i zpředu, svou dlaň jsi položil na mne.“v. 5

     Vyznávejme mu také, že nejednou na jeho varování nedbáme a jedeme hlava nehlava kupředu dál svým směrem.

     Modleme se za Boží ochranu pro naše blízké, ale i pro bratry a sestry ze sboru. Zvláště za ty, kteří mají před sebou těžký úsek cesty.

     A prosme také zato, abychom sami byli poslušní jeho vedení.  

    Amen

     kazatel Jaroslav Orawski

Comments are closed.